Hoe kies ik het juiste niveau van digitaal ondertekenen?

Bron: pkisigning.nl 

We regelen steeds meer zaken online en op afstand. Ook digitaal ondertekenen wordt voor steeds meer organisaties gemeengoed. De elektronische handtekening die hierbij geplaatst wordt komt in drie verschillende soorten betrouwbaarheidsniveaus. Het type handtekening die je toepast moet afhangen van het doel van het digitale ondertekeningsproces. Abracadabra en complex: hoe bepaal ik nu welk type handtekening ik moet gebruiken? We leggen het je zo eenvoudig mogelijk uit.

Hoe zit het precies?
Misschien ben je al bekend en is het even weggezakt of ben je nieuw in de wereld van digitaal ondertekenen, maar dit moet je weten:

  • Er is een Europese Verordening (eIDAS) waarin de basisregels zijn vastgelegd. Het is ook opgenomen in het Burgerlijk Wetboek in Nederland.
  • Er wordt onderscheid gemaakt in drie betrouwbaarheidsniveaus: de gewone elektronische handtekening, de geavanceerde elektronische handtekening en de gekwalificeerde elektronische handtekening.

Gebruiksgemak voorop?
Veel organisaties denken vooraf niet goed na over het type handtekening dat gebruikt wordt. Er wordt vooral naar gebruiksgemak gekeken. De (juridische) implicaties blijven onderbelicht. Een gemiste kans, want het is niet zo dat een meer betrouwbare handtekening minder gebruiksgemak met zich meebrengt of visa versa.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Digitaal ondertekenen zonder printer en scanner

Digitaal ondertekenen zonder printer en scanner

Bron: pkisigning.nl De traditionele aanpak van documentondertekening kan een complex proces zijn. Veel mensen kennen het wel: e-mailen, documenten printen, ondertekenen, scannen en terugsturen via e-mail. Maar in een digitaal tijdperk waarin thuiswerken en zakendoen...

Drie methoden voor identiteitsverificatie

Drie methoden voor identiteitsverificatie

Bron: pkisigning.nl Identiteitsverificatie is een essentieel onderdeel van online zakendoen. Het heeft een vlucht genomen gedurende de coronapandemie, waarbij digitale transacties op afstand moesten plaatsvinden. Het belang van identiteitsverificatie ligt in het...

Herziening eIDAS, komst Europese digitale identiteit

Herziening eIDAS, komst Europese digitale identiteit

Bron: pkisigning.nl Wet- en regelgeving rondom elektronische handtekeningen vinden we bij PKIsigning logischerwijs belangrijk. Niet alleen omdat dat als aanbieder van een ondertekenoplossing onze verantwoordelijkheid is, maar vooral omdat we naast leverancier ook...